ПРОДАВАНЕТО Е НАЙ-ВАЖНАТА ДЕЙНОСТ В СВЕТА!

Начало
За автора
За преводача
Визия
Другите за книгата
Предговор
Разгледай
Контакт


coin-face


oder

Предговор към българското издание

Джон Фентън е издаден за пръв и последен път – до този момент - на български език през 1992 година с книгата си „Как се продава срещу конкуренцията” (Издателство АПИС-90). Самият аз тогава си купих тази книга от сергиите на пл. „Славейков”, защото като млад, току-що завършил инженер работех без договор към една еднолична фирма (тогава понятието беше такова) и се занимавах с продажби на оборудване за малки хлебопекарни. При една от срещите ми със собственика на фирмата (и по съдба мой пръв бизнес ментор) се разхождахме в центъра на София и той купи тази книга за себе си. В онези времена нямах много пари, но видял примера, и аз посегнах към нея, разгледах я бегло и си я купих.

През следващите почти двадесет години съм бил благодарен хиляди пъти на този късмет, защото докосването до знание и опит как почтено да се върши най-важната дейност в света са формирали мироглед и съзнание в професионалната ми дейност като продавач, търговец, мениджър, а по-късно и като ръководител и наставник на продавачи и търговци. През този период съм препрочитал многократно тази единствена издадена у нас книга на Джон Фентън. Давал съм книгата на десетки търговски представители и мениджъри, с които съм работил в годините, за да я прочетат. И то само на най-добрите, които са имали желание да станат добри продавачи по трудния път – чрез усърдна работа и постоянно учене. Моят екземпляр на книгата вече няма добрия си външен вид, но често я отварям на маркерите, които съм си поставял в годините.

В ръцете си държите последната издадена във Великобритания книга на Джон Фентън. Да стане Ас в продаването, надявам се, иска всеки, който се занимава с продажби, защото е вдъхновяващо, почтено и доходоносно. През последния четвърт век с продажби в България се занимават все повече хора и техният брой ще нараства, колкото повече се увеличава броят на компаниите – малки или големи – които правят бизнес тук и колкото повече се ожесточава конкуренцията във всеки един бранш или сектор. Продаването като дейност не зависи от наличието или отсъствието на технологии, от конкретната пазарна ситуация или от определен регионален манталитет. То ще съществува винаги като основна човешка дейност и винаги ще бъде осъществявано от хора. Следователно, да се усъвършенстваш в продаването, вярвам ще бъде интересно за всеки и днес, и утре, а общуването между продавачи и клиенти ще продължи да бъде единственият начин да се продават стоки и услуги.

От редактора

logo....................... Copyright Callin Bridge Consult Ltd. – www.cbc.bg - 2011-2024. All rights reserved - Design by Sigilla.com